De Veghel Vitamine Vijfdaagse (VVV) – Mijn Eerste Smoothie

Over twee weken eten we allemaal ons “laatste avondmaal” voordat we aan deze mooie challenge gaan beginnen! Maandag 23 november zal de kick-off van de Veghel Vitamine Vijfdaagse zijn. Hier zullen wij met elkaar ons eerste sapglas heffen.  

Geïnspireerd door de Australiër Joe Cross (Lees hier meer over Joe) zullen we vijf (of misschien wel zeven) dagen lang leven op alleen groene smoothies, water en kruidenthee. Alcohol, caffeïne, vet en al dat andere lekkers zullen wij aan onze neus voorbij laten gaan die week.

4 x 250 ml groente- en fruitsap (ok, eerlijk gezegd voornamelijk groente), daar gaan we het op vol proberen te houden.

Ik ben heel benieuwd hoe het jullie allemaal en mijzelf zal vergaan!

Ik weet dat er een paar mensen mee zullen doen die al eerder een vergelijkbare uitdaging met zichzelf aan zijn gegaan. Zou leuk zijn als jullie via reacties op deze pagina ons wat tips meegeven.

Gisteren heb ik mijn eerste sap gemaakt, omdat ik er de laatste dagen al best wel veel mee bezig ben. En daardoor dus heel nieuwsgierig was naar de smaak van één van de sappen die tijdens de VVV ook beschikbaar zal zijn.

Zie hieronder wat plaatjes van wat ik heb gedaan:

 Ingrediënten van mijn eerste shake  
Stap 1: de inkopen. Zeer belangrijk natuurlijk! Mijn eerste groene shake bestond uit: bleekselderij, venkel, romaine-sla, komkommer, gember, peterselie, citroen en groene appel. Natuurlijk maar een klein stukje van de gemberwortel die je hierboven ziet.

 
Stap 2: Alles klaarmaken om in de blender te stoppen. Je kunt allerlei apparaten gebruiken om groene smoothies te maken. Sapcentrifuge, slow juicer, zelfs een staafmixer kan. Maar ik gebruik dus een blender. Dit apparaat wordt bij ons (bepaalde periodes) intensief gebruikt voor vruchtensmoothies, dus het leek mij dat ik er ook prima een groentesmoothie mee moest kunnen maken. 

Groentes voorbereiden is een kwestie van wassen, harde stronken en dergelijke eraf halen en in grove stukken snijden. Gemberwortel heb ik geschild en daarna in stukken met een lengte van ca een centimeter gesneden. Van de citroen heb ik de schil afgeraspt en vervolgens in zes schijven gesneden. Handiger was waarschijnlijker geweest om de citroen te persen en dit in de blender te doen. Op deze manier heb je ook meteen wat meer vocht. Tenslotte de appels, die heb ik gewassen en ontdaan van hun klokhuis.

Het blenden zelf ging nog niet zo gemakkelijk. Het is belangrijk om voldoende vocht onderin te hebben om ervoor te zorgen dat alles goed bij de messen komt en gepureerd wordt. Ik heb dus flink lopen klooien met het heen en weer gooien van de ingrediënten tussen de blenderbeker en een kom.

   
Stap 3: Het resultaat! Uiteindelijk zag het er goed drinkbaar uit. De mix was nog wel vrij dik, dus ik had er misschien wat meer water bij kunnen doen.

Inschenken en proeven maar!

 
Stap 4: Samen met Thijmen de smaaktest gedaan. Het smaakte best wel goed! Wat mij opviel was dat de gember best wel overheersend is. Ik hou wel van gember, dus voor mij was het goed zo. En ook de kinderen vonden het lekker smaken.

Missie geslaagd dus!

Zijn jullie je ook al aan het voorbereiden? Ik lees graag wat jullie aan het doen zijn in de reacties!

Advertisements

2 thoughts on “De Veghel Vitamine Vijfdaagse (VVV) – Mijn Eerste Smoothie

    1. om alvast te wennen en de schok morgen niet te groot te laten zijn vandaag de luch vervangen door de eerste boerenkool/sla/citroen/appel/banaan smothy. smaakte best goed eigenlijk:) wwet nog niet zeker wat ik met het avondeten doe………….

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s